Home > Wat kun je zelf doen?

Wat kun je zelf doen bij Angina-pectoris?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij angina pectoris (medicijnen, operatie). Echter, verandering van leefstijl kan al veel verschil maken en dat kun je helemaal zelf doen! De onderliggende oorzaak kan dan minder snel verergeren en ook kan de angina pectoris dan soms beter onder controle gebracht worden. Onderstaand een aantal dingen die u zelf kunt doen om de ziekte beter onder controle te krijgen en te houden.

Regelmatig met de arts overleggen, controle van de hartslag

Eén van de belangrijkste doelstellingen is te zorgen voor een hartslag tussen 50-60 slagen per minuut in rust. Uw behandelend arts kan u regelmatig onderzoeken om te kijken hoe het met de angina pectoris staat en of de huidige behandeling nog steeds de juiste is. Ook kunt u met hem overleggen over het innemen van uw medicijnen. Als de symptomen van de angina veranderen, moet u dat zeker ook aan uw arts vertellen.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is het belangrijkste dat u zelf kunt doen. Hierdoor wordt direct het symptoom kortademigheid aangepakt. Ook is roken erg slecht voor hart- en bloedvaten.

Het alcoholgebruik beperken

Het drinken van meer dan 2 alcoholische drankjes per dag, verhoogt de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is slecht voor hart- en bloedvaten. Drink daarom niet meer dan 2 alcoholische drankjes (wijn, bier) per dag.

Gezond eten (niet te zout en niet te vet)

Fruit, bladgroente en vezelrijke voedingsmiddelen met weinig vet zijn gezond. Te vet eten verhoogt het cholesterolgehalte en dat is slecht voor hart- en bloedvaten. Ook is een zoutarm dieet belangrijk. Teveel zout verhoogt de bloeddruk, maar kan ook de symptomen van angina pectoris verergeren. Met name zwelling van de enkels en kortademigheid kunnen door een teveel aan zout verergeren.

Stress verlagen

Stress verhoogt de bloeddruk en geeft een grotere belasting voor het hart. Ook kan zware stress direct een aanval van angina pectoris veroorzaken. Ontspanning en meditatie zijn technieken om de stress te verlagen.

Voldoende bewegen

Bewegen is gezond. Te weinig lichaamsbeweging leidt tot allerlei lichamelijke klachten. Ook angina pectoris patiënten kunnen baat hebben bij meer bewegen. Maar het is wel belangrijk om aan uw arts te vragen welke vormen van lichaamsbeweging voor u geschikt zijn.

Juist medicijngebruik

De medicijnen die u gebruikt krijgt u niet voor niets: ze hebben tot doel de klachten te verminderen en de vooruitzichten van hart- en vaatziekten te verbeteren! De kans is groot dat u die medicijnen voor de rest van uw leven zult moeten gebruiken. Neem uw medicijnen dan ook altijd in volgens het voorschrift van de arts. In het geval van hinderlijke bijwerkingen mag u nooit zonder overleg met een arts de medicijnen aanpassen of stoppen.