Leven met angina pectoris

U bevindt zich hier: Ľ Angina pectoris Ľ Leven met angina pectoris

Leven met angina pectoris

Angina pectoris is ernstig, maar er is gelukkig wel goed mee te leven. Onderstaand een aantal tips hoe het beste met de angina pectoris omgegaan kan worden.

Angina pectoris en seks

Seks is in principe geen probleem als je last hebt van angina pectoris. Zeker niet als de symptomen onder controle zijn. Het is wel sterk aan te raden om de volgende regels te volgen:

  • Heb geen seks direct na de maaltijd
  • Kies een vertrouwde omgeving waarin u niet gestoord wordt
  • Kies een tijdstip waarop u uitgerust bent, ontspannen en vrij van spanning die veroorzaakt wordt door verantwoordelijkheden en het dagelijkse werk
  • Voelt u zich onprettig tijdens de seks of wordt u moe, stop dan gewoon en rust even uit
  • Praat met uw partner! Leg uit wat er met u aan de hand is. Onbegrip gaat niet goed samen met een fijne beleving in bed

Sommige angina pectoris patiŽnten kunnen helaas nauwelijks lichamelijke inspanning verdragen. Dan is het onverstandig om seks te hebben. Liefde en genegenheid kan gelukkig ook op minder inspannende manieren tot uiting worden gebracht.

Autorijden met angina pectoris

Als de ziekte goed onder controle is, is autorijden geen enkel probleem. Het is wel verstandig om met uw arts te overleggen.

Op vakantie met angina pectoris

Op vakantie gaan hoeft ook geen probleem te zijn, maar als u last heeft van kortademigheid is het verstandig om alvorens te gaan vliegen, te overleggen met uw arts. Vakanties op grote hoogte (ijle lucht) en in vochtige gebieden kunnen beter vermeden worden.

Zorg in elk geval voor een goede reisplanning, voorkom dat je zware bagage moet tillen en dat u zich moet haasten en zorg bovendien voor voldoende rustpauzes.

Kortademigheid 's nachts

Kortademigheid komt vaak voor. Kortademigheid kan veroorzaakt worden door vocht in de longen. Vooral ís nachts kan dit lastig zijn en de ademhalingsmoeilijkheden kunnen dan zo ernstig worden, dat men niet in slaap valt of er door wakker wordt. Als dit een probleem vormt zal de arts meestal adviseren om iets rechterop te gaan liggen. Dit kan vaak al door ondersteuning met een extra kussen. De ademhaling kan hierdoor vergemakkelijken.

Praten met lotgenoten met angina pectoris

Tips, advies of verhalen delen met lotgenoten met angina pectoris? Kijk dan op ons voor forum angina pectoris -->

U bevindt zich hier: Ľ Angina pectoris Ľ Leven met angina pectoris
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Angina-pectoris.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)