Behandeling angina pectoris

U bevindt zich hier: Ľ Angina pectoris Ľ Behandeling angina pectoris

De behandeling van angina pectoris

De angina pectoris behandeling is erop gericht om:

  1. De prognose te verbeteren; dit wordt gedaan door het afremmen van de atherosclerose en hierdoor het verminderen van het risico op een hartinfarct of vroegtijdig overlijden.
  2. de kwaliteit van leven te verbeteren door het verminderen van aantal, duur en ernst van de symptomen van angina pectoris

Indien nodig en mogelijk: revascularisatie (dotterbehandeling of bypass) van de zieke kransslagaders.

Verbeteren van de prognose

Met name een aantal medicijnen, zoals aspirine en statines, hebben aangetoond dat ze de kans op een hartinfarct of vroegtijdig overlijden kunnen verminderen bij mensen met atherosclerose en angina pectoris. Bij patiŽnten die eerder een hartinfarct doorgemaakt hebben zijn ook van ACE remmers en beta blockers gunstige resultaten gemeld op de prognose. Vaak moeten deze medicijnen wel levenslang worden ingenomen.

De prognose kan ook verbeterd worden door een ongunstige leefstijl aan te passen. Zo kunnen een aantal risicofactoren zoals overgewicht, ongezond dieet met teveel zout en/of verzadigde vetten, roken, te weinig beweging aangepakt worden door de patient zelf. Meer hierover leest u in het hoofdstuk wat kunt u zelf doen bij angina pectortis.

Verminderen van de symptomen

Hartslag in rust 50-60 slagen per minuut

Een van de belangrijkste doelstellingen is te zorgen voor een hartslag van 50-60 slagen per minuut in rust. Dit is waar officieel in de richtlijnen voor de behandeling van angina pectoris naar wordt gestreefd. Wanneer het hart minder snel klopt, verbruikt het minder zuurstof. Eveneens wordt de doorbloeding van de hartspier verbeterd waardoor deze beter van zuurstof wordt voorzien. Er zijn verscheidene manieren om uw hartslag te verlagen. Uw arts streeft er natuurlijk naar uw hartfunctie te verbeteren zodat u ook bij meer inspanning (wandelen met de hond, spelen met de kleinkinderen) goed beschermd bent.

Daarnaast zal de arts uw leefstijl met u bespreken en aanbevelingen doen hoe u gezonder kunt leven.

Behandeling met medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die de symptomen van angina pectoris verminderen of zelfs voorkomen.

Langwerkende nitraten

Nitraten zijn geneesmiddelen die aanvallen van angina pectoris voorkomen en de intensiteit van de aanvallen verminderen. Nitraten doen dit doordat ze de bloedvaten verwijden. Het bloed stroomt dan makkelijker door de kransslagaders bij inspanning. Een veel voorgeschreven middel is monocedocard.

BŤtablokkers

BŤtablokkers verlagen het aantal hartslagen. Hierdoor gaat het hart minder snel kloppen en wordt de bloeddruk verlaagd. Ook wordt de zuurstofbehoefte hierdoor minder. De hormonen adrenaline en noradrenaline versnellen de hartslag en vergroten de kracht per hartslag. BŤtablokkers blokkeren de werking van deze hormonen, maar tasten ook de kracht van het hart aan. De meest voorgeschreven middelen zijn metoprolol en bisoprolol.

Selectieve hartslagverlager

De eerste selectieve sinusknoop If remmer zorgt voor selectieve verlaging van de hartslag. Veel patiŽnten hebben, ondanks eerdere pogingen met bŤtablokkers, nog steeds een hartslag van meer dan 60 in rust. Bij deze patiŽnten is veel winst te halen met de selectieve hartslagverlager. De behandeling richt zich op het effectief verlagen van de hartslag, waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft en de klachten zullen verminderen. PatiŽnten geven aan hierdoor weer actiever in het leven te staan.

Calcium-blokkerende middelen (calciumantagonisten)

Calcium-blokkerende middelen verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. De symptomen van angina pectoris worden hierdoor verlicht. De meest voorgeschreven middelen zijn amlodipine, diltiazem en nifedipine.

Kaliumkanaalopener

Nicorandil kan het aantal aanvallen van angina pectoris verminderen.

Behandeling door middel van een operatie

Bypass-operatie

Bij een bypass-operatie wordt door de hartspecialist een omleiding gemaakt in de kransslagader, om de plek heen die vernauwd is. Zo kan het bloed weer vrijelijk stromen en wordt het hart weer van voldoende zuurstof voorzien.

Dotteren

Dotteren is een operatie waarbij een kleine ballon in de vernauwde kransslagaders wordt ingebracht, waarna de kransslagader wordt verwijd. Zo kan het bloed weer vrijelijk stromen en wordt het hart weer van voldoende zuurstof voorzien.

Lees verder over het ziekteverloop bij angina pectoris.

-->
U bevindt zich hier: Ľ Angina pectoris Ľ Behandeling angina pectoris
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Angina-pectoris.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)