Angina pectoris

Angina pectoris

Angina pectoris is eigenlijk geen aandoening maar een symptoom. Het betekent letterlijk "pijn op de borst". De pijn op de borst wordt bij angina pectoris veroorzaakt door een ziekte van de kransslagaders: atherosclerose. In de volksmond ook wel vaat- of aderverkalking genoemd (zie oorzaken angina pectoris). Atherosclerose komt o.a. veel voor in de kransslagaders maar kan ook in andere slagaders voorkomen. We zullen op deze website angina pectoris wel als een ziekte beschouwen.

Het hart pompt het bloed rond door het lichaam. In het bloed wat van de longen en het hart afkomt, zit veel zuurstof. Het hart heeft zeker zuurstof (en andere brandstoffen) nodig om te kunnen functioneren. De kransslagaders zorgen ervoor dat het hart met het bloed deze brandstoffen en met name zuurstof krijgt. Bij angina pectoris die veroorzaakt wordt door atherosclerose zijn de kransslagaders vrijwel altijd vernauwd, waardoor het hart niet genoeg bloed krijgt.

Vooral bij lichamelijke inspanning kan dit leiden tot een gebrek aan zuurstof in een deel van de hartspier. Dit geeft de typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm of naar de kaken. Soms straalt de pijn uit naar de rug of naar de schouderbladen, of naar de rechterarm.

Angina pectoris is een ernstige aandoening, omdat het een teken is dat de hartvaten vernauwd zijn. Dit kan erger worden en uiteindelijk leiden tot een hartaanval en overlijden. Vooral mannen boven de 60 jaar en vrouwen boven de 70 jaar worden door angina pectoris getroffen. Het aantal mannen met angina pectoris is groter dan het aantal vrouwen met angina pectoris.

Stabiele angina pectoris en instabiele angina pectoris

Er zijn twee soorten angina pectoris, te weten stabiele angina pectoris en instabiele angina pectoris.

Stabiele angina pectoris wordt voornamelijk veroorzaakt door lichamelijke inspanning, stress, roken, extreme kou of hitte of na een zware maaltijd. De belangrijkste oorzaak is echter inspanning. De symptomen zijn voorspelbaar.

Bij instabiele angina pectoris zijn de symptomen minder voorspelbaar. Ook kan instabiele angina pectoris al optreden in rust of wanneer iemand slaapt.

Lees verder over symptomen van angina pectoris. -->

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Angina-pectoris.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)